DansDöttrarna, del 2

god kväll!:) Ska upp och förbereda mig inför morgondagen då jag ska till Ullared, men det var någon som ville att jag skulle lägga in Del 2 av DansDöttrarna :) Så det gör jag! Tack för kommentaren, vem du nu var:


- Saraaaaa! Upp nu, gumman!
Carola, såklart nyduschad och sminkad ropar från köket där hon sitter och läser morgontidningen. Sara kisar på klockan. Kan jag inte få sova lite längre? Åtminstone en kvart? Det knackar plötsligt på dörren.
- Sara, gå upp nu. Din mamma blir så stressad annars.
Ånej. Mormor. Sara vet att hon och hennes mamma inte kan ha råd med ett eget hus och egna saker, för att Carola pluggar och är ensamstående. Men måste mormor och morfar vara här VARENDA dag? Sara gnuggar sig i ögonen och sätter sig på sänggaveln. Onsdagsmornar- inte det lättaste. 
Ellen rycker till. Hon vaknar av ljud. Musikljud. Ellen rynkar pannan. Jävla Ines. Kan hon aldrig få tyst på musiken? Hon hör hur Ines trallar där ute samtidigt som hon försöker borsta tänderna. Albin ligger väl och sover, pappa Per jobbar, mamma Åsa jobbar.
Ellen går upp och tar på sig pyjamasbyxorna. På väg mot dörren sätter hon på datorn och MSN och direkt ploppar det upp ett ljud ur högtalarna.''God morgon, min sötnos. Vad gör du?:)'' Från Linus. Ellen ler och skriver tillbaka.
- Är du vaken?
Ines öppnar dörren och står med rougeborste och spegel i handen.- Ja, gå nu.Ines stänger dörren och Ellen börjar chatta på med sin pojkvän. Dom har varit ihop väldigt länge. Först i småskolan, sedan gjorde dom sluta i fyran. Sedan blev dom ihop i 7an igen.
Ellen går nerför trappan in till köket och öppnar kylskåpet. Fil? Flingor? Macka? Ellen orkar inte tänka på frukost, hon tänker redan på dagens outfit och sminkning. Rosa igår, blått i förrgår. Kanske rött idag? Ellen tar en macka i munnen och styr stegen mot sovrummet igen. 

Surr. Vibration. Ett pipigt ljud. Ida vaknar och hittar mobilen på det röriga skrivbordet. Hon är jättenära på att trycka på snoozeknappen, men hejdar sig. Hon vet att pappa kommer ringa från jobbet om ca 2 minuter och undra om hon är uppe. Bäst att inte låta nyvaken då. Pappa blir så arg som vanligt.
Ida reser sig upp och går till badrummet. Hon tvättar ansiktet och sätter i sina linser. Hon tittar sig i ögonen. Vem är jag? Jag är blyg, men jag skriver dagbok om hela mitt liv. Vem är jag? Jag gör saker med mina kompisar som jag egentligen inte vill. Vem är denna person? Jag hatar min pappa, men säger aldrig till honom. Vem är du i spegeln? Du som var så fäst vid din mamma.
Ida skakar bort sina tankar och är sugen på att skriva ner några rader i dagboken, men struntar i det. Jerry är på dagis och pappa jobbar. Vad gör man när man är själv? Ida smyger in i sitt pappas sovrum. Bilder på mamma hänger på väggen till vänster när hon kommer in och som vanligt pussar hon god morgon på korten. Hon saknar sin mamma, väldigt mycket. Hon dog i cancer för 3 år sedan. Jerry har gråtit sig till söms hundratals nätter, och pappa fick sjukskriva sig i ett år.Ida smyger fram till datorn som står bredvid pappas säng. Hon trycker på START-knappen och väntar. Jag får aldrig gå in på pappas dator, bara om det är skolarbete, tänker Ida. Jag skrev en önskelista när jag fyllde år där jag skrev att jag önskade mig en egen dator, men då sa pappa att det bara var mycket pengar och att jag borde syssla med annat.
Skärmen lyser upp Idas ansikte och en bild på mamma som bakgrundbild ploppar upp. Bilden är från Frankrike för 5 år sedan. Ida kommer ihåg resan så väl. Dom var på Franska Rivieran och dom drack paraplydrinkar varje kväll. På bilden håller mamma upp just en sån; paraplydrink och hon ler med sitt vackra leende och är solbränd. På den tiden var pappa inte lika sträng. Han var bestämd, men sen mamma dog har han blivit ännu mer bestämd.
Ida loggar in på MSN och ser att Ellen är inne. Innan Ida skriver god morgon till Ellen ändrar hon sitt namn. ''Sometimes everything just feels like shit, sometimes nothing's a hit''.  

Annelie börjar klockan 10 varje dag. Vilken lyckost, tänker Felicia när mamma väcker henne i hennes hjärtröda rum efter att Felicia inte vaknat av klockan.
- God morgon. Det finns frukost på bordet, säger Annelie och drar upp persiennerna.
Felicia kisar med ögonen när ljuset lyser in i rummet och suckar.
-Jag orkar inte gå upp.
Annelie ler.
- Gå upp nu, gumman. Jag har köpt sådana där chokladflingor som du gillar.
Felicia går upp och tar på sig sina favoritjeans och en blå tröja till det. Håret kammar hon ut tills det blir genomkammat också sätter hon upp håret i två flätor. Jenny springer runt utanför hennes rum och viftar med ett papper i handen.
- Syrran! Jag har blivit erbjuden ett kontrakt i FCT!
Jenny rusar in i hennes rum och slänger sig på sängen. Felicia tittar på henne genom spegeln.
- Vad kul! Så du ska bli proffs nu då?
Jenny skrattar och sätter sig upp.
- Skojar du? Jag ska bli bäst i världen. Eller det är jag redan men.
Jenny har alla förutsättningar i världen att bli fotbollsstjärna, tycker Felicia.
Hon är lång, stark, snygg, självsäker och jätteduktig på fötterna. Hon kollar ofta på hennes matcher.
- Måste äta nu, du kan väl läsa kontraktet i köket för mig?, säger Felicia och vänder sig om och tittar på Jenny.
- Visst!Också går dom två syrrorna ner till köket.. 

Karolina är den mest pigga utav alla tjejer. Hon sitter uppe redan klockan 6 och kollar på Ellen DeGeneres Show. Karolina kan sällan sova länge. Inte så att Conny oroar henne, bara det att hon alltid har sån energi. Ibland när det inte är något bra på tvn brukar hon bara ligga och tänka på livet. Hon är ganska spontan och lever i nuet, Karolina.
Klockan halv 8 stänger Karolina av tvn och går upp och väcker sin syrra Andrea. Andrea är 18 år och går Barn och Fritid-gymnasiet. Andrea är väldigt lugn. Raka motsatsen till Karolina, och pluggar för det mesta, eller är med sina hästar. Hon sover dock som en stock på mornarna, tvärtemot vad Karolina gör.
- Andrea, klockan är halv 8.
Andrea ''mm''-ar och drar täcket över sig.
- Och glöm inte att vi ska träffa pappa efter skolan idag också, säger Karolina innan hon slinker in på toaletten.
Karolina tittar sig i spegeln. Hjälp. Pappa idag. Hoppas han inte får något utbrott. Hoppas han inte börjar skälla på mamma eller något. Karolina ruskar av sig tankarna och tvättar ansiktet. 

Vädret ute är molnigt. Det är oktober-höst-kallt och alla tjejerna har tagit på sig sina varmaste kläder. Sara sätter sig på cykeln och styr stegen mot Felicia. Sara är fortfarande trött även fast hon duschade på morgonen och hennes långa brun fortfarande doftar Wella-balsam. Hon trampar hårt på cykeln och tänker på skolan. Sista året. Nästa höst ska hon skiljas från sina bästa kompisar och börja gymnasiet. Sara vet inte riktigt vad hon vill bli i livet ännu. Fotbollsproffs eller dansare, men hur många blir det i Sveriges lilla håla Trollhättan? Det blir nog Dans-programmet i alla fall.Felicia står och väntar utanför dörren när Sara kommer fram.
- Hej!
Sara ler mot Felicia som hoppar upp på sin cykel också cyklar dom iväg mot skolan.
- Har du funderat på vem du ska vara med på dansläxan? Jag ska vara med Ellen, tyvärr, säger Sara.
Felicia rycker på axlarna.
- Jag vet faktiskt inte. Jag får väl fråga Karro eller Ida. Spelar ingen roll vem jag är med. Bara jag inte får vara med Gabriella. Hon är ju så dålig! Såg du igår när vi skulle göra padeboré?
Felicia och Sara börjar skratta åt hur Gabriella ramlade på träningen igår.
- Ja, hon är inget vidare. Men fråga Karro, hon är ju bra på läxor! Ida brukar verka så ointresserad, och dessutom blir hennes pappa så arg om man tränar hemma hos henne.
Felicia börjar tänka. Karro är en bra dansare, men taskigt mot Ida om hon väljer henne, och tvärtom. 

Ida släcker lamporna i huset och gör sina vanliga rutiner som Tomas alltid säger åt henne att göra varje morgon. Hon börjar snöra skorna när det plingar på dörren. Hon öppnar.
- God morgon, Ida!
Ellen står i sin lila höstjacka utanför dörren i kylan och ler.
- God morgon.
Ida tar på sig sin gråa jacka, sedan 2 år, och tar sin skolväska, sedan 3 år. Hon ser att Ellen tittar på henne, typ ''köper du aldrig nya grejer?''-blicken.
- Trött i morse eller?
På väg till skolan säger Ellen och Ida inte så mycket. Ida tänker mest på att hon skulle vilja ha en lika snygg garderob som Ellen.
- Ganska.
Ida svarar kortfattat och trött. Ellen märker av att Ida skulle behöva lite roligt i sitt liv. Jerry är ofta på dagis och hennes pappa är som han är.
- Men visst verkar det vara en rolig dansläxa i alla fall!? Vem ska du vara med?
Ellen ler mot Ida, men själv verkar Ida inte så intresserad av den.
- Vet inte. Frågar väl Felicia eller Karro.
Ellen som älskar alla sina tjejkompisar väldigt mycket, lägger armen om Ida och säger:
- Ja, svårt att välja. Men kom ihåg att du gärna får vara med mig och Sara, vännen!
Ida vet. Ida vet så väl. 

Sara och Felicia stannar vid grinden ca 100 meter från skolan och väntar på Ellen och Felicia som vanligt varje morgon. Dom pratar om dansen och om Jessica och Ines. Dom gillar båda lika mycket, men tycker att dom kan vara lite stränga ibland.
- Nu kommer dom!
Felicia pekar på Ellen och Ida som kommer gående en bit bort.
- Ellen har så snygga kläder, suckar Sara och tittar på sin urtvättade, gröna kappa som hennes mormor och morfar köpte till henne för 1 år sedan.
Felicia rycker på axlarna. Sara märker det.
-  Och lyckost dig som från snygga kläder från Lindex jämt!, säger Sara och putter Felicia på armen.
- Äh, alla kläder jag får är ju inte alltid snygga, försöker Felicia. Du får ju massa från Italien!
Ellen och Ida kommer fram och Ellen hoppar på bakom på Saras cykel och Ida hoppar på bakom Felicia också cyklar dom till skolan. 

Karolina rusar in i bilen och smäller igen dörren.
- Glömde skåp-nyckeln!
För det mesta är Karolina sen varje morgon och hon får alltid skjuts av sin mamma, eftersom dom börjar samtidigt.
- Du är alltid så seg, Karro. Jaja, glöm inte att träffa pappa sen efter skolan. Han kommer och hämtar dig också åker ni och Andrea och äter lunch. Blir det bra?
Karolina himlar med ögonen, samtidigt som hon har en klump i magen.
- Ja, mamma. Du behöver inte prata till mig som om jag är 10 år!
Mamma brummar iväg till skolan och Karolina kommer precis fram i tid.


Kommentarer:
Postat av: Idd

inte jag men jag är spänd på fortsättning :D


Tyck till!

Vad heter du?:
Kom ihåg mig?

Vad har du för e-mail?:

URL:

Min åsikt:

Trackback